Resveratrol: het nieuwe wondermiddel?

Een wondermiddel, bron van de eeuwige jeugd, een universele remedie … Resveratrol zou een breed scala aan aandoeningen kunnen voorkomen of zelfs genezen en is daarom erg populair. En zeker met het recente gebeuren rond het coronavirus zijn voedingssupplementen op basis van resveratrol niet meer aan te slepen. Maar wat is resveratrol eigenlijk en zijn alle beweringen errond wel waar? Ontdek het samen met je apotheker.

Resveratrol: een korte inleiding

Transresveratrol werd voor het eerst ontdekt in 1939. De Japanse onderzoeker Michio Takaoka was erin geslaagd het polyfenol te onttrekken aan een witte veratrum, een plant die in de bergen groeit en die aan de basis stond van de latere naam resveratrol. Maar de witte veratrum is niet de enige plant die resveratrol bevat. In de jaren 60 ontdekte men de stof eveneens in een beroemde Aziatische medicinale plant: de Japanse duizendknoop. De wortelstok en het jonge blad van de Japanse duizendknoop worden in de traditionele geneeskunst gebruikt voor het bestrijden van ontstekingen (bronchitis, hepatitis …) en het behandelen van hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk, atherosclerose …).

Dankzij de grote vooruitgang die de wetenschap heeft geboekt, is resveratrol later eveneens in een groot aantal andere plantaardige extracten aangetroffen. Vandaag de dag weten we dan ook dat resveratrol in verschillende planten en vruchten zit. Zo zit er resveratrol in cacaobonen en in druiven en dus ook in chocola en in rode wijn.

De Franse paradox

Misschien heb je al ooit gehoord van de “Franse paradox” en de gunstige werking van rode wijn op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Om de link tussen resveratrol en de Franse paradox te begrijpen moet je weten waar de populaire uitdrukking vandaan komt. De uitdrukking stamt uit de jaren 90 en komt voort uit de eetgewoonten en de consumptie van rode wijn door de Fransen. Terwijl de traditionele Franse gastronomie rijk is aan vetten, lijkt het erop dat de gematigde consumptie van rode wijn een tegenwicht biedt aan de schadelijke gevolgen van een vette voeding voor hart en bloedvaten.

Hoewel dat op het eerste gezicht misschien een ongeloofwaardige stelling lijkt, zijn er verschillende wetenschappelijke studies die haar bevestigen. Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben zelfs opgemerkt dat het percentage van overlijdens door hart- en vaatziekten lager lijkt bij matige gebruikers van rode wijn. Na bijkomend onderzoek hebben sommige wetenschappers dat effect toegeschreven aan de polyfenolen in de rode wijn. De hoeveelheid resveratrol in rode wijn en de eigenschappen van dat polyfenol zouden de Franse paradox grotendeels kunnen verklaren.

Wat maakt resveratrol zo speciaal?

Resveratrol wordt al tientallen jaren bestudeerd en onderzoekers blijven maar nieuwe therapeutische eigenschappen ontdekken … En hoewel meer onderzoek nodig is om die eigenschappen te bevestigen, zijn de voorlopige resultaten alvast veelbelovend. We geven je een kort overzicht van de mogelijke effecten van resveratrol:

  • Krachtige antioxidant: verschillende studies hebben aangetoond dat resveratrol bijdraagt tot het verminderen van de gevolgen van vrije radicalen en oxidatieve stress, onder andere op het gebied van huidveroudering.
  • Ontstekingsremmende werking: daarnaast zou resveratrol de afscheiding van ontstekingsopwekkende stoffen tegengaan om zo bepaalde ontstekingsreacties af te zwakken of zelfs te kunnen voorkomen.
  • Verlaging van de cholesterol: resveratrol zou op natuurlijke wijze zowel de slechte cholesterol (LDL-cholesterol) als het triglyceridengehalte in het bloed kunnen verlagen.
  • Voorkomen van bloedklonters: studies hebben eveneens aangetoond dat resveratrol de ophoping van bloedplaatjes tegengaat en zo mogelijke complicaties op het gebied van hart- en vaatziekten kan voorkomen.
  • Werking tegen diabetes: ten slotte zou resveratrol de gevoeligheid voor insuline kunnen vergroten en zo de regulering van het glucosegehalte kunnen verbeteren bij patiënten met diabetes type 2.

Resveratrol en het coronavirus

Een niet te verwaarlozen deel van de met het coronavirus besmette mensen die op de intensive care belanden, heeft overgewicht. Een team van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet momenteel onderzoek naar het verband tussen overgewicht en het coronavirus. De hypothese is dat verhoogde leptinewaarden in het bloed de symptomen van het coronavirus kunnen verergeren.

Wat is leptine? De naam leptine komt van het Griekse woord voor mager (leptos). Leptine wordt ook wel het verzadigingshormoon genoemd en reguleert de vetreserves in het lichaam en de eetlust door het gevoel van verzadiging te controleren. Mensen met overgewicht produceren meer leptine en onderzoek heeft aangetoond dat verhoogde leptinewaarden kunnen leiden tot een toename van ontstekingsverschijnselen, wat op zijn beurt de ontstekingen op de longen veroorzaakt door het coronavirus kan verergeren.

Die ontstekingen worden veroorzaakt door een verstoorde balans tussen bepaalde eiwitten aan de buitenkant van onze longen. Resveratrol zou de balans tussen die eiwitten kunnen herstellen. Daarnaast heeft resveratrol een antioxidante werking, wat zou kunnen helpen om de zuurstofradicalen te neutraliseren die vrijkomen als gevolg van die verstoorde balans.

Conclusie?

Zal een kuur met resveratrol al je problemen oplossen? Het is belangrijk om te beseffen dat resveratrol een voedingssupplement is en geen geneesmiddel. Bovendien is de werking ervan ook nog niet voldoende bewezen door wetenschappelijk onderzoek. En hoewel de voorlopige resultaten veelbelovend zijn, biedt het gebruik van voedingssupplementen op basis van resveratrol zeker geen garanties. Neem voor persoonlijk advies over het gebruik van voedingssupplementen altijd eerst contact op met je huisarts of je apotheker.

Bron: UMCG