Je pil vergeten … Wat nu?

De pil is een discreet en zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel dat in de meeste gevallen terugbetaald wordt door je verzekering. Bovendien is de pil doeltreffend in meer dan 99% van de gevallen, op voorwaarde dat je haar goed inneemt en niet vergeet … Maar wat moet je doen als je je pil toch een keer vergeet in te nemen? Moet je twee pillen tegelijk nemen? Of een morning-afterpil? Ontdek de tips van je apotheker om er altijd aan te denken!

De anticonceptiepil

Het kan weleens gebeuren dat je je pil vergeet. In dat geval hoef je je nog zeker geen zorgen te maken, maar je moet wel snel en correct reageren. Het vergeten van de pil is de voornaamste oorzaak van ongewenste zwangerschappen, dus zorg dat je goed voorbereid bent.

Hoe werkt de pil?

Om de risico’s van het vergeten van je pil beter te begrijpen, is het goed om te weten hoe de pil werkt:

De meeste pillen zijn zogenaamde oestroprogestatieve pillen: ze bevatten een combinatie van twee hormonen die erg lijken op de hormonen die van nature voorkomen in het lichaam van een vrouw, te weten oestrogeen en progesteron, en ze:

  • Voorkomen een eisprong;
  • Veranderen de samenstelling van het slijm in de baarmoederhals waardoor het sperma er minder makkelijk doorheen kan;
  • Voorkomen dat een bevrucht ei zich kan vasthechten in de baarmoeder.

Afhankelijk van hoeveel pillen er in een strip zitten, moet je de pil anders innemen:

  • Een strip van 21 pillen: je neemt een pil per dag gedurende 21 dagen, waarna je een pauze inlast van 7 dagen en je je menstruatie zult krijgen. Na de pauze kun je beginnen met een nieuwe strip.
  • Een strip van 28 pillen: je neemt 28 pillen zonder pauze. De meeste pillen zijn actief en bevatten hormonen, terwijl enkele ervan (vaak met een andere kleur) inactief zijn. Afhankelijk van het type pil kun je 21 actieve en 7 inactieve pillen hebben of 24 actieve en 4 inactieve.

Daarnaast heb je ook de “meerfasenpil”: bij tweefasige of driefasige pillen verandert de dosering van de hormonen volgens de fase (week) van de strip. Het aantal pillen in een strip kan verschillen, maar de volgorde waarin je de pillen neemt, is wel erg belangrijk.

Ten slotte zijn er de zogenaamde microprogestatieve pillen: ze bevatten maar één hormoon. Ze zijn beschikbaar in strips van 28 actieve tabletten en je neemt ze in zonder pauze. Afhankelijk van welk hormoon ze bevatten, werken microprogestatieve pillen in op de dikte van het slijm op je baarmoederhals of blokkeren ze de eisprong.

Wat moet je doen als je je pil vergeet?

Je pil vergeten is niet het einde van de wereld, zolang je snel en correct reageert zodra je merkt dat je je pil vergeten bent. Maar wat moet je precies doen? Klik op de afbeelding hieronder om te weten wat je wanneer moet doen:

Bron stroomdiagram: BCFi

LET OP: het stroomdiagram is alleen van toepassing op de monofasige oestroprogestatieve pillen en niet op de meerfasenpil of de microprogestatieve pil.

4 tips om je pil niet meer te vergeten

Of je nog maar net begonnen bent met het nemen van de pil of of je gewoon een beetje een warhoofd bent, je pil vergeten kan weleens gebeuren, iets wat zou kunnen leiden tot een ongewenste zwangerschap. Probeer het daarom eens met de volgende tips om je pil niet meer te vergeten:

  • Verwerk je pil in je dagelijkse routine, bijvoorbeeld bij het opstaan, ‘s ochtends tijdens het poetsen van je tanden of ’s avonds als je je lenzen uitdoet.
  • Zet een wekker op je smartphone (of twee of drie …).
  • Hou altijd een “noodstrip” bij in je handtas (erg praktisch in onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld als je niet thuis slaapt).
  • Denk er met z’n tweeën aan: met z’n tweeën weet je meer dan alleen, dus vraag je partner om je te herinneren aan het nemen van je pil.

Ben je bang dat je je pil toch (te) vaak zult vergeten? Er zijn alternatieven voor de pil waar je niet dagelijks aan hoeft te denken, zoals vaginale ringen, hormoonpleisters, de prikpil, hormoonstaafjes en spiraaltjes. Wil je meer weten over andere vormen van anticonceptie? Praat er dan over met je huisarts.

Let op! De anticonceptiepil kan alleen gebruikt worden om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, maar beschermt je niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Gebruik daarom ook nog altijd bijkomende bescherming, zoals een condoom!