Alles wat je moet weten over het nieuwe coronavirus en covid-19

Het lijkt zo ongeveer het enige wat we de laatste tijd zien op televisie of lezen in de krant: het coronavirus. Maar wat is het coronavirus eigenlijk en hoe gevaarlijk is het voor ons, zo ver weg van China? Moeten we ons zorgen maken? Je apotheker geeft antwoord op een aantal veelgestelde vragen over het virus en geeft je een paar tips om jezelf te beschermen.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER HET NIEUWE CORONAVIRUS EN COVID-19

We horen van alles over het coronavirus, maar wat is nu eigenlijk waar en wat niet? Een klein overzicht:

HOE KUN JE JEZELF BESCHERMEN?

Voorkomen is beter dan genezen! De beste manier om je te beschermen tegen het nieuwe coronavirus begint met een goede handhygiëne en gezond verstand:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep.
  • Gebruik eventueel nadien een hydroalcoholische gel*.
  • Bedek je mond en je neus met je elleboog of met een zakdoek als je moet hoesten of niezen en was nadien meteen je handen.
  • Vermijd contact met mensen die koorts hebben of die niezen.

*Alcoholische ontsmettingsmiddelen werken tegen bepaalde virussen, waaronder het nieuwe coronavirus, en bacteriën. De werking van alcoholische ontsmettingsmiddelen berust op het feit dat ze de eiwitstructuur van virussen en bacteriën vernietigen. Dat geldt echter niet voor alle virussen, maar enkel voor virussen met een zogeheten virusenvelop. Het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) evenals influenzavirussen hebben een envelop, dus heeft alcoholisch ontsmetten zin.

Heb je toch nog vragen over het coronavirus? Praat er dan over met je huisarts of met je apotheker.

Bron: Wereldgezondheidsorganisatie